Calamar -Totul pe bursa-peste.ro
Calamar

Calmarul face parte din categoria fructelor de mare. De╚Öi foarte s─ân─âtos, calmarul nu este consumat de foarte multe persoane datorit─â aspectului s─âu. Se aseaman─â cu sepia at├ót la ├«nf─â╚Ťi╚Öare c├ót ╚Öi la modalitatea de ap─ârare: se camufleaz─â cu ajutorul jeturilor de cerneal─â. Calmarul sau calamarul, cum i se mai spune datorit─â influen╚Ťelor limbilor italian─â, spaniol─â sau greac─â, are diferite dimensiuni ├«n func╚Ťie de specie. ├Än prezent exist─â peste 300 de specii de calmari, cea mai mare specie, calmarii gigantici ating├ónd p├ón─â la 18 m lungime. ├Än gastronomie, cea mai ├«nt├ólnit─â ╚Öi mai g─âtit─â specie de calmar este cea mic─â de aproximativ 30 cm.
Ce substan╚Ťe nutritive con╚Ťine ╚Öi ce beneficii aduce organismului?

Calmarul al─âturi de alte fructe de mare ╚Öi pe╚Öte ├«n general este indicat a fi consumat datorit─â gr─âsimilor s─ân─âtoase Omega-3, at├ót de s─ân─âtoase pentru organism ╚Öi pentru sistemul nervos. Fa╚Ť─â de alte fructe de mare calmarul nu con╚Ťine cantit─â╚Ťi mari de mercur, fiind cel mai indicat pentru consum.
Calmarul con╚Ťine vitamina B2,B3, B6, B12, vitamina C care ajut─â la prevenirea durerilor de cap, a migrenelor, ├«mbun─ât─â╚Ťesc digestia, scad riscul bolilor cardiovasculare ╚Öi stabilizeaz─â nivelul de zah─âr din s├ónge. Este o surs─â important─â de proteine care men╚Ťin s─ân─âtatea masei musculare, a unghiilor ╚Öi a p─ârului. Cantitatea impresionant─â de cupru (90% din DZR) ajut─â la asimilarea fierului ├«n organism ╚Öi previne anemia. De asemenea este bogat ╚Öi ├«n alte minerale precum seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, calciu, mangan. Pentru buna dezvoltare a bebelu╚Öilor, mineralele din calmar au un rol foarte important, ├«nt─ârind sistemul imunitar, dar ajut─â ╚Öi la men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii oaselor ╚Öi a din╚Ťilor. Tot mineralele regleaz─â tensiunea ╚Öi previn problemele arteriale, iar antioxidan╚Ťii ajut─â organismul s─â ├«nfrunte cu succes radicalii liberi.
Calmarul g─âtit este ├«mbog─â╚Ťit cu multe gr─âsimi nes─ân─âtoase ╚Öi ├«n acest caz este indicat consumul cu modera╚Ťie, mai ales ├«n cazul persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului.

Las─â un r─âspuns