Cum m─â ap─âr de violen╚Ťa domestic─â in 2020 (coltucsiasociatii.ro)
Cum m─â ap─âr de violen╚Ťa domestic─â in 2020

Cum m─â ap─âr de violen╚Ťa domestic─â in 2020 (coltucsiasociatii.ro)

Cum m─â ap─âr de violen╚Ťa domestic─â in 2020

De┬áviolen╚Ťa┬ádomestic─â┬áte┬ápo╚Ťi┬áapar─â┬áprin┬ádiferite┬ác─âi┬á╚Öi┬á├«n┬áarticolul┬ácare┬áurmeaz─â┬ácoltucsiasociatii.ro┬á├«ncearc─â┬ás─â┬áv─â┬áexplice.

Mii de femei continu─â s─â fie victime ale violen╚Ťei domestice, iar astfel de drame se petrec zilnic, cele mai multe ├«n spatele u╚Öilor ╚Öi pere╚Ťilor t─âcu╚Ťi ai locuin╚Ťei.

O anchet─â efectuat─â la nivelul Uniunii Europene ├«nc─â din anul 2014 atr─âgea aten╚Ťia cu privire la amploarea violen╚Ťei ├«n cadrul cuplului.┬á La nivelul UE, dintre femeile care au sau au avut o rela╚Ťie cu un b─ârbat, 22 % au fost supuse violen╚Ťei fizice ╚Öi/sau sexuale. Iar 43% (dou─â din cinci femei) au suferit o form─â de violen╚Ť─â psihologic─â exercitat─â fie de partenerul din prezent, fie de un partener anterior.

├Än Rom├ónia, dimensiunea violen╚Ťei fizice ├«n cuplu este ╚Öi mai ridicat─â dec├ót la nivelul UE ╚Öi, ├«n loc s─â scad─â, cre╚Öte de la an la an. Violen╚Ťa ├«n cuplu nu are leg─âtur─â nici cu nivelul de educa╚Ťie, nici cu alcoolismul ╚Öi nici cu s─âr─âcia. Dimpotriv─â, sunt multe situa╚Ťii ├«n care, de╚Öi nivelul de educa╚Ťie este ridicat, gradul de violen╚Ť─â este la fel de mare.

├Än anul 2018, la un an dup─â adoptarea ordinului de protec╚Ťie provizoriu

├«n Rom├ónia, potrivit statisticilor, o femeie este b─âtut─â la fiecare 30 de secunde! Aproape 18.000 de femei au fost lovite, iar 48 au murit. Totalul infrac╚Ťiunilor a crescut cu 2.200 de cazuri, comparativ cu 2017. Cea mai mare frecven╚Ť─â o au infrac╚Ťiunile de loviri sau alte violen╚Ťe. Num─ârul de victime femei a crescut ├«n anul 2018 cu 2.038, ├«n timp ce num─ârul de agresori adul╚Ťi b─ârba╚Ťi a crescut cu 1.981.

De fiecare dat─â ne cutremur─âm, ne lament─âm, ne ar─ât─âm surprinderea ÔÇô cum a fost posibil a╚Öa ceva?!┬á Dincolo de aceste statistici sumbre ╚Öi reci r─âm├óne ├«ntrebarea: ce facem?┬á Ce fac autorit─â╚Ťile, mai ales c─â ├«n multe astfel de situa╚Ťii a rezultat c─â existau pl├óngeri formulate de victime ├«mpotriva agresorilor? Ce face societatea pentru diminuarea acestui fenomen? Indiferen╚Ťa noastr─â este un aliat al agresorilor!

├Än baza Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea ╚Öi combaterea violen╚Ťei domestice.

Instan╚Ťa poate emite un ordin de protec╚Ťie a persoanei a c─ârei via╚Ť─â, integritate fizic─â sau psihic─â ori libertate . Este pus─â ├«n pericol printr-un act de violen╚Ť─â din partea unui membru al familiei. Prin ordinul de protec╚Ťie, se pot dispune cu caracter provizoriu una sau mai multe m─âsuri . Obliga╚Ťii sau interdic╚Ťii, inclusiv la p─âstrarea unei distan╚Ťe minime determinate fa╚Ť─â de victim─â . Si suportarea de c─âtre agresor a chiriei ╚Öi/sau a ├«ntre╚Ťinerii pentru locuin╚Ťa temporar─â unde victima. Copiii minori sau al╚Ťi membri de familie locuiesc ori urmeaz─â s─â locuiasc─â.

Durata m─âsurilor dispuse prin ordinul de protec╚Ťie se stabile╚Öte de judec─âtor, f─âr─â a putea dep─â╚Öi 6 luni de la data emiterii ordinului. Ordinul de protec╚Ťie este executoriu, iar executarea se face f─âr─â soma╚Ťie ╚Öi f─âr─â trecerea unui termen.

Prin Legea nr. 174/2018 s-a prev─âzut posibilitatea emiterii unui ordin de protec╚Ťie provizoriu de c─âtre poli╚Ťi╚Ötii care constat─â c─â exist─â un risc iminent ca via╚Ťa. Integritatea fizic─â ori libertatea unei persoane s─â fie pus─â ├«n pericol printr-un act de violen╚Ť─â domestic─â. Acest ordin de protec╚Ťie provizoriu se emite pentru o perioad─â de 5 zile ╚Öi poate con╚Ťine una sau mai multe m─âsuri de protec╚Ťie. Printre altele evacuarea temporar─â a agresorului din locuin╚Ťa comun─â . Sau obligarea agresorului la p─âstrarea unei distan╚Ťe minime determinate fa╚Ť─â de victim─â.

Obliga╚Ťiile ╚Öi interdic╚Ťiile dispuse ├«mpotriva agresorilor prin ordinele de protec╚Ťie provizorii devin obligatorii imediat dup─â emiterea acestora, f─âr─â soma╚Ťie ╚Öi f─âr─â trecerea vreunui termen. Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea men╚Ťinerii m─âsurilor de protec╚Ťie dispuse de organul de poli╚Ťie. In termen de 48 de ore de la emiterea ordinului. Imediat dup─â confirmare. Procurorul ├«nainteaz─â ordinul de protec╚Ťie provizoriu, ├«nso╚Ťit de documentele care au stat la baza emiterii ╚Öi confirm─ârii acestuiA. Jjudec─âtoriei competente ├«n a c─ârei raz─â teritorial─â a fost emis, ├«nso╚Ťit de o cerere pentru emiterea ordinului de protec╚Ťie. ├Än acest caz, durata ini╚Ťial─â pentru care a fost dispus ordinul de protec╚Ťie se prelunge╚Öte. De drept, cu durata necesar─â ├«ndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protec╚Ťie, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Din p─âcate, a╚Öa cum am men╚Ťionat, nici introducerea ordinului de protec╚Ťie provizoriu nu a determinat ├«n primul an de la aplicare, reducerea cazurilor de violen╚Ť─â ├«n cuplu.

├Än continuare, numeroase victime ale agresiunilor nu recurg la aceste proceduri, unele pentru c─â manifest─â ne├«ncredere ├«n autorit─â╚Ťi ╚Öi consider─â c─â singura solu╚Ťie de supravie╚Ťuire este s─â ├«ndure. Ajung s─â se ├«nvinov─â╚Ťeasc─â, s─â considere c─â ele sunt de vin─â ╚Öi c─â nu exist─â nici o speran╚Ť─â. Alte victime pur ╚Öi simplu nu ├«╚Öi pot p─âr─âsi c─âl─âul, sus╚Ťin├óndu-l inclusiv ├«n fa╚Ťa autorit─â╚Ťilor – celebrul sindrom Stockholm!

De fiecare dat─â c├ónd ├«n urma unui astfel de conflict domestic o femeie moare, violen╚Ťa ├«n familie ajunge pe agenda public─â o perioad─â de timp, pentru ca treptat s─â se a╚Öterne uitarea. ├Än felul acesta ├«ncet, dar sigur violen╚Ťa de cuplu a devenit un fenomen social.

La #livecoltuc

https://coltucsiasociatii.ro/
#violenta #domestica #violenta domestica
Da click pe #cumfac si citeste si alte articole
Nu uitati sa va abonati la canalul de #youtube al Marius Vicentiu Coltuc
Dati click AICI
https://www.youtube.com/channel/UCU81v5h56vFwYlK6BE4xj4g?view_as=subscriber

 

Las─â un r─âspuns