De ce trebuie sa consum peste proaspat toamna

De ce trebuie sa consum peste proaspat toamna opinie BURSA-PESTE.RO

Care sunt beneficiile consumului de peste proaspat sau congelat in Romania

Carnea de peşte ā€” un aliĀ­ment sănătos

Carnea de peşte este un aliĀ­ment pe care nutriÅ£ionĀ­iştii Ć®l recoĀ­mandă frecvent ca alterĀ­naĀ­tivă sănăĀ­toasă la alte tipuri de carne, dar şi ca modalĀ­iĀ­tate de-ā€‹a avea o aliĀ­menĀ­taÅ£ie echiliĀ­brată din punct de vedere nutriÅ£ional. Peştele este o sursă exceĀ­lentă de acizi grasi esenĀ­tiali omega-ā€‹3Ā si omega-ā€‹6, proĀ­teine, vitĀ­aĀ­mine (ex: A, D, E, comĀ­plexul vitĀ­aĀ­minelor B), macro şi oligominĀ­erale (ex: potaĀ­siu, calĀ­ciu, fier, iod, fosĀ­for, seleĀ­niu), eleĀ­mente absoĀ­lut indisĀ­pensĀ­abile penĀ­tru creşterea şi dezĀ­voltarea coreĀ­spunĀ­zăĀ­toare a organĀ­isĀ­muĀ­lui uman.

Carnea de peşte are un conÅ£inut bogat in proĀ­teină aniĀ­mală (circaĀ 15Ā ā€”Ā 22%), iar conĀ­sumul zilĀ­nic aĀ 200Ā de grame asigĀ­ură organĀ­isĀ­muĀ­lui neceĀ­sarul de aminoaĀ­cizi esenÅ£iali (ex: lizĀ­ină, metionĀ­ină, triptoĀ­fan, leucină). ComĀ­parĀ­aĀ­tiv cu alte tipuri de carne, proĀ­teinele din carnea de peşte au o digestibilĀ­iĀ­tate foarte ridiĀ­cată, care poate ajunge pĆ¢nă laĀ 97%.

Rolul subĀ­stanÅ£elor enerĀ­getĀ­ice este preĀ­luat de către lipide, care pot prezenta valĀ­ori Ć®ntre 0,4 ÅŸi 20%, Ć®n funcÅ£ie de specie, vĆ¢rstă sau greuĀ­tate. Grăsimea peştelui este bogată Ć®n acizi graşi nesatĀ­uĀ­raÅ£i, responĀ­sĀ­abili cu reglarea activĀ­ităţii cardio-ā€‹vasculare, preĀ­curn şi cu preĀ­venirea ateroscleĀ­rozei, prin reducĀ­erea colesĀ­teroluĀ­lui. ConÅ£inĀ­uĀ­tul Ć®n grăsimi este diferit, Ć®n funcÅ£ie de tipul de peşte, respecĀ­tiv peste 8% la peştele gras (crap, somn, macrou), Ć®ntre 4 ā€“ 8% la peşti semĀ­iĀ­graşi (păstrăv, plătică) şi sub 4% la peştele slab (şalău, biban, ştiucă, amur). Acizii graşi esenÅ£iali conĀ­tribuie la scăderea niveluĀ­lui de colesĀ­terol, Ć®mpiedică asimĀ­iĀ­larea altor grăsimi nesănăĀ­toase Ć®n organĀ­ism şi previn Ć®nfunĀ­darea arterelor, reducĆ¢nd astĀ­fel riscul bolilor cardiovasculare.

Ǝn reglarea proĀ­ceĀ­selor metaĀ­boĀ­lĀ­ice interĀ­vin Ć®n mod parĀ­ticĀ­uĀ­lar vitĀ­aĀ­minele, Ć®n speĀ­cial vitĀ­aĀ­minele din comĀ­plexul B (B1, B2, B6), care asigura funcÅ£ionarea sisĀ­temuĀ­lui nerĀ­vos, preĀ­cum şi vitĀ­aĀ­minele A (stimĀ­ulează forĀ­marea globĀ­ulelor roşii), D (comĀ­bate rahitismul şi osteoĀ­poroza), C (rol Ć®n reglarea metabĀ­oĀ­lisĀ­muĀ­lui celuĀ­lar şi stimĀ­uĀ­laĀ­rea imuĀ­nităţii) şi E (comĀ­batĀ­erea sterilităţii).

DinĀ­tre subĀ­stanÅ£ele minĀ­erale preĀ­domĀ­ină fluĀ­oĀ­rul şi iodul, carnea de peşte fiind cel mai bogat aliĀ­ment de origĀ­ine aniĀ­mală Ć®n iod (eleĀ­ment esenÅ£ial penĀ­tru funcÅ£ionarea norĀ­mală a glanĀ­dei tiroide şi implicit penĀ­tru arderea grasimĀ­ilor), iar canĀ­tităţile mici de fier (rol Ć®n eritropoieză şi comĀ­batĀ­erea aneĀ­miei), cupru, zinc, calĀ­ciu, magĀ­neziu, potaĀ­siu, fosĀ­for Ć®ntregesc proĀ­porÅ£ia de 0,8 ā€“ 1,5%, explicĆ¢nd efectele bioĀ­logĀ­ice benefice ale acesĀ­tui aliment.

GluĀ­cidele lipsesc sau sunt prezente Ć®n canĀ­tităţi foarte mici (urme), astĀ­fel că Ć®n lipsa hidraÅ£ilor de carĀ­bon din aliĀ­menĀ­taÅ£ie, carnea de peşte este recoĀ­manĀ­dată Ć®n dieta perĀ­soanelor supraponĀ­derale sau a celor bolĀ­nave de diaĀ­bet zaharat. ConĀ­sumul regĀ­uĀ­lat de peşte poate reduce cu pana la 50% riscul de canĀ­cer, datorita acizilor grasi esenĀ­tiali omega-ā€‹3. Printre tipurile de canĀ­cer care pot fi preĀ­venite prin conĀ­sumul regĀ­uĀ­lat de peste se află canĀ­cerul ovarĀ­ian, canĀ­cerul mamar, canĀ­cerul de prostata, canĀ­cerul esofaĀ­gian, canĀ­cerul de colon şi canĀ­cerul oral.

ValĀ­oarea calorică a cărnii de peşte este cuprinsă Ć®ntre 800 ā€“ 3.000 calorii/ā€‹kg.

Lasă un răspuns