(P) Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE
Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE

(P) Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE

Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE

Opinie Coltuc Marius Vicentiu,specialist GDPR www.coltucsiasociatii.ro RECOMAND.

Curtea a statuat c─â dreptul la ╚Ötergerea datelor (ÔÇ×dreptul de a fi uitatÔÇŁ) recunoscut persoanelor fizice┬á . Poate da na╚Ötere unei obliga╚Ťii a operatorului unui motor de c─âutare de a elimina link-urile c─âtre pagini. Care con╚Ťin informa╚Ťii care privesc persoanele fizice, chiar dac─â publicarea ├«n sine a datelor este licit─â.

Hot─âr├órea din 24 septembrie 2019 a fost pronun╚Ťat─â ├«n cauza C-136/17, ├«n contextul refuzului Google LLC de a ├«nl─âtura.

La cererea reclaman╚Ťilor, diverse link-uri din lista rezultatelor afi╚Öate de motorul de c─âutare operat de aceast─â societate. Ca r─âspuns la c─âutarea efectuat─â plec├ónd de la numele lor, ├«n condi╚Ťiile ├«n care rezultatele afi╚Öate f─âceau disponibile publicului larg . Categorii speciale de date cu caracter personal. Reclaman╚Ťii au formulat ac╚Ťiuni ├«mpotriva refuzului CNIL┬á . (Comisia Na╚Ťional─â pentru Informatic─â ╚Öi Libert─â╚Ťi din Fran╚Ťa, ce are atribu╚Ťiile autorit─â╚Ťii de supraveghere) . De a pune ├«n ├«nt├órziere Google ├«n ceea ce prive╚Öte ├«nl─âturarea link-urilor ├«n discu╚Ťie. Ac╚Ťiuni care au fost conexate de instan╚Ťa de trimitere. Instan╚Ťa administrativ─â suprem─â din Fran╚Ťa (Conseil d’├ëtat) . A adresat Cur╚Ťii de Justi╚Ťie mai multe ├«ntreb─âri. Printre care ╚Öi pe aceea de a determina dac─â interdic╚Ťia general─â aplicabil─â altor operatori de a prelucra categorii speciale de date cu caracter personal se aplic─â ╚Öi operatorilor motoarelor de c─âutare ╚Öi, respectiv.

 

Care sunt condi╚Ťiile ├«n care operatorul unui motor de c─âutare este obligat s─â admit─â o cerere de dezindexare. Cu consecin╚Ťa ╚Ötergerii link-ului c─âtre o pagin─â web unde sunt publicate date.┬á Sensibile de pe lista de rezultate afi╚Öat─â ├«n urma c─âut─ârii pe baza numelui persoanei fizice.

Astfel, ├«n primul r├ónd, activitatea unui motor de c─âutare care const─â ├«n a g─âsi informa╚Ťii publicate ori postate pe internet de c─âtre ter╚Ťi. In a le indexa ├«n mod automat, ├«n a le stoca temporar ╚Öi, ├«n sf├ór╚Öit, ├«n a le pune la dispozi╚Ťia utilizatorilor de internet . Intr-o anumit─â ordine de preferin╚Ť─â presupune ├«n mod inerent opera╚Ťiuni de prelucrare de date cu caracter personal. Cu toate consecin╚Ťele juridice care deriv─â din aceast─â calificare (inclusiv din perspectiva obliga╚Ťiilor instituite ├«n sarcina operatorilor).

Persoanele vizate au ├«ns─â dreptul de a solicita ca anumite informa╚Ťii s─â nu mai fie puse la dispozi╚Ťia publicului larg . Prin includerea acestora ├«ntr-o list─â de rezultate afi╚Öat─â ├«n urma unei c─âut─âri efectuate pe internet, plec├ónd de la numele respectivelor persoane. A╚Öadar, ├«n cazul prelucr─ârilor de date realizate prin intermediul motoarelor de c─âutare.┬á ÔÇ×dreptul la uitareÔÇŁ trebuie examinat ╚Öi din perspectiva dreptului persoanei vizate de a solicita ca o anumit─â informa╚Ťie care o prive╚Öte s─â nu mai fie. In stadiul actual, asociat─â cu numele s─âu prin intermediul unei liste de rezultate afi╚Öate . In urma unei c─âut─âri efectuate plec├ónd de la numele s─âu. Dreptul la ╚Ötergerea datelor nefiind condi╚Ťionat ├«n acest caz de constatarea producerii unui prejudiciu.

Pentru a determina dac─â ├«ntr-o situa╚Ťie concret─â se impune ╚Ötergerea informa╚Ťiilor ori a link-urilor la solicitarea persoanei vizate.

Trebuie s─â se examineze o serie de elemente, precum: natura informa╚Ťiei ├«n discu╚Ťie, dac─â datele ├«n discu╚Ťie sunt excesive ├«n raport cu scopurile prelucr─ârii. Dac─â acestea sunt sau nu actualizate sau dac─â au fost p─âstrate pentru o perioad─â mai lung─â dec├ót cea necesar─â .(cu excep╚Ťia cazului ├«n care p─âstrarea lor se impune ├«n scopuri istorice, statistice sau ╚Ötiin╚Ťifice). Ca regul─â, drepturile persoanei vizate ├«ntr-o atare situa╚Ťie prevaleaz─â nu numai asupra interesului economic al operatorului. Ci ╚Öi asupra interesului publicului de a g─âsi informa╚Ťia respectiv─â ├«n mod facil, cu ocazia unei c─âut─âri referitoare la numele acelei persoane.

Prin excep╚Ťie, balan╚Ťa ├«nclin─â ├«n favoarea libert─â╚Ťii de exprimare ╚Öi a dreptului publicului de a fi informat. In situa╚Ťia ├«n care ingerin╚Ťa adus─â dreptului la protec╚Ťia datelor cu caracter personal ╚Öi dreptului la via╚Ť─â privat─â este justificat─â . De faptul c─â informa╚Ťia respectiv─â contribuie la o dezbatere de interes general ori dac─â o asemenea prelucrare este necesar─â din motive speciale. Precum rolul jucat de persoana respectiv─â ├«n via╚Ťa public─â.

Hot─âr├órea pronun╚Ťat─â de CJUE ├«n data de 24 septembrie 2019 ├«n cauza C-136/17

Prezint─â o relevan╚Ť─â particular─â din perspectiva dreptului de ╚Ötergere a datelor, exercitat ├«n contextul prelucr─ârii categoriilor speciale de date cu caracter personal . Prin intermediul activit─â╚Ťii desf─â╚Öurate de motoarele de c─âutare.

At├ót sub imperiul Directivei 95/46, c├ót ╚Öi sub imperiul Regulamentului general privind protec╚Ťia datelor, prelucrarea categoriilor speciale de date este, de principiu, interzis─â.┬á Astfel, statele membre interzic prelucrarea datelor cu caracter personal . Care dezv─âluie originea rasial─â sau etnic─â, opiniile politice, convingerile religioase sau filozofice. Apartenen╚Ťa sindical─â, precum ╚Öi prelucrarea datelor privind s─ân─âtatea sau via╚Ťa sexual─â. Regulamentul general privind protec╚Ťia datelor a extins categoriile speciale de date, incluz├ónd ├«n mod expres ╚Öi datele genetice. Datele biometrice pentru identificarea unic─â a unei persoane (amprenta, scanarea retinei ╚Ö.a.) ╚Öi, respectiv, datele privind orientarea sexual─â a unei persoane fizice.

Cu┬átoate┬áacestea,┬áprintre┬áaltele,┬áinterdic╚Ťia┬ánu┬áeste┬áaplicabil─â┬ádac─â:

ÔÇó ┬á┬á┬ápersoana fizic─â ╚Öi-a dat consim╚Ť─âm├óntul explicit pentru prelucrarea acestor date cu caracter personal, pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopul ├«ndeplinirii obliga╚Ťiilor ╚Öi al exercit─ârii unor drepturi specifice ale operatorului . Sau ale persoanei vizate ├«n domeniul ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi al securit─â╚Ťii sociale ╚Öi protec╚Ťiei sociale;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea se refer─â la date f─âcute publice ├«n mod manifest chiar de c─âtre persoanele vizate;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â pentru constatarea, exercitarea sau ap─ârarea unui drept ├«n instan╚Ť─â;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â din motive de interes public major ori de interes public ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice.

Cu respectarea principiului propor╚Ťionalit─â╚Ťii;

ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopuri legate de medicina preventiv─â sau a muncii, de evaluarea capacit─â╚Ťii de munc─â a angajatului. De stabilirea unui diagnostic medical, de furnizarea de asisten╚Ť─â medical─â ╚Ö.a…┬á (caz ├«n care prelucrarea trebuie s─â fie efectuat─â de un profesionist supus obliga╚Ťiei p─âstr─ârii secretului profesional);
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopuri de arhivare ├«n interes public, ├«n scopuri de cercetare istoric─â ori ├«n scopuri statistice. Cu respectarea principiului propor╚Ťionalit─â╚Ťii ╚Öi alte cazuri expres prev─âzute.
Prin hot─âr├órea pronun╚Ťat─â.┬á CJUE a statuat ├«n mod expres faptul c─â interdic╚Ťia sau restric╚Ťiile referitoare la prelucrarea categoriilor speciale de date cu caracter personal . Se aplic─â ╚Öi operatorului unui motor de c─âutare ├«n cadrul responsabilit─â╚Ťilor. Al competen╚Ťelor ╚Öi al posibilit─â╚Ťilor sale, sub rezerva anumitor excep╚Ťii ╚Öi derog─âri.

Operatorul motorului de căutare poate refuza să admită o cerere de dezindexare a link-urilor afișate în lista rezultatelor.

In ipotezele de excep╚Ťie enumerate mai sus (cu titlu exemplificativ) . In care nu este aplicabil─â interdic╚Ťia de a prelucra categoriile speciale de date (╚Ťin├ónd seama de acele situa╚Ťii derogatorii compatibile cu natura activit─â╚Ťii motoarelor de c─âutare).

Astfel, operatorul unui motor de căutare este, în principiu, obligat, să admită cererile de dezindexare referitoare la link-uri care conduc spre pagini web . Pe care sunt publicate categorii speciale de date cu caracter personal.  (respectiv date privind sănătatea, date privind opiniile politice, confesiunea religioasă, orientarea sexuală ș.a.).

Las─â un r─âspuns