12
dec.

(P) Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE

Dreptul ÔÇ×de a fi uitat ÔÇ× de google a fost stabilit de CJUE

Opinie Coltuc Marius Vicentiu,specialist GDPR www.coltucsiasociatii.ro RECOMAND.

Curtea a statuat c─â dreptul la ╚Ötergerea datelor (ÔÇ×dreptul de a fi uitatÔÇŁ) recunoscut persoanelor fizice┬á . Poate da na╚Ötere unei obliga╚Ťii a operatorului unui motor de c─âutare de a elimina link-urile c─âtre pagini. Care con╚Ťin informa╚Ťii care privesc persoanele fizice, chiar dac─â publicarea ├«n sine a datelor este licit─â.

Hot─âr├órea din 24 septembrie 2019 a fost pronun╚Ťat─â ├«n cauza C-136/17, ├«n contextul refuzului Google LLC de a ├«nl─âtura.

La cererea reclaman╚Ťilor, diverse link-uri din lista rezultatelor afi╚Öate de motorul de c─âutare operat de aceast─â societate. Ca r─âspuns la c─âutarea efectuat─â plec├ónd de la numele lor, ├«n condi╚Ťiile ├«n care rezultatele afi╚Öate f─âceau disponibile publicului larg . Categorii speciale de date cu caracter personal. Reclaman╚Ťii au formulat ac╚Ťiuni ├«mpotriva refuzului CNIL┬á . (Comisia Na╚Ťional─â pentru Informatic─â ╚Öi Libert─â╚Ťi din Fran╚Ťa, ce are atribu╚Ťiile autorit─â╚Ťii de supraveghere) . De a pune ├«n ├«nt├órziere Google ├«n ceea ce prive╚Öte ├«nl─âturarea link-urilor ├«n discu╚Ťie. Ac╚Ťiuni care au fost conexate de instan╚Ťa de trimitere. Instan╚Ťa administrativ─â suprem─â din Fran╚Ťa (Conseil d’├ëtat) . A adresat Cur╚Ťii de Justi╚Ťie mai multe ├«ntreb─âri. Printre care ╚Öi pe aceea de a determina dac─â interdic╚Ťia general─â aplicabil─â altor operatori de a prelucra categorii speciale de date cu caracter personal se aplic─â ╚Öi operatorilor motoarelor de c─âutare ╚Öi, respectiv.

 

Care sunt condi╚Ťiile ├«n care operatorul unui motor de c─âutare este obligat s─â admit─â o cerere de dezindexare. Cu consecin╚Ťa ╚Ötergerii link-ului c─âtre o pagin─â web unde sunt publicate date.┬á Sensibile de pe lista de rezultate afi╚Öat─â ├«n urma c─âut─ârii pe baza numelui persoanei fizice.

Astfel, ├«n primul r├ónd, activitatea unui motor de c─âutare care const─â ├«n a g─âsi informa╚Ťii publicate ori postate pe internet de c─âtre ter╚Ťi. In a le indexa ├«n mod automat, ├«n a le stoca temporar ╚Öi, ├«n sf├ór╚Öit, ├«n a le pune la dispozi╚Ťia utilizatorilor de internet . Intr-o anumit─â ordine de preferin╚Ť─â presupune ├«n mod inerent opera╚Ťiuni de prelucrare de date cu caracter personal. Cu toate consecin╚Ťele juridice care deriv─â din aceast─â calificare (inclusiv din perspectiva obliga╚Ťiilor instituite ├«n sarcina operatorilor).

Persoanele vizate au ├«ns─â dreptul de a solicita ca anumite informa╚Ťii s─â nu mai fie puse la dispozi╚Ťia publicului larg . Prin includerea acestora ├«ntr-o list─â de rezultate afi╚Öat─â ├«n urma unei c─âut─âri efectuate pe internet, plec├ónd de la numele respectivelor persoane. A╚Öadar, ├«n cazul prelucr─ârilor de date realizate prin intermediul motoarelor de c─âutare.┬á ÔÇ×dreptul la uitareÔÇŁ trebuie examinat ╚Öi din perspectiva dreptului persoanei vizate de a solicita ca o anumit─â informa╚Ťie care o prive╚Öte s─â nu mai fie. In stadiul actual, asociat─â cu numele s─âu prin intermediul unei liste de rezultate afi╚Öate . In urma unei c─âut─âri efectuate plec├ónd de la numele s─âu. Dreptul la ╚Ötergerea datelor nefiind condi╚Ťionat ├«n acest caz de constatarea producerii unui prejudiciu.

Pentru a determina dac─â ├«ntr-o situa╚Ťie concret─â se impune ╚Ötergerea informa╚Ťiilor ori a link-urilor la solicitarea persoanei vizate.

Trebuie s─â se examineze o serie de elemente, precum: natura informa╚Ťiei ├«n discu╚Ťie, dac─â datele ├«n discu╚Ťie sunt excesive ├«n raport cu scopurile prelucr─ârii. Dac─â acestea sunt sau nu actualizate sau dac─â au fost p─âstrate pentru o perioad─â mai lung─â dec├ót cea necesar─â .(cu excep╚Ťia cazului ├«n care p─âstrarea lor se impune ├«n scopuri istorice, statistice sau ╚Ötiin╚Ťifice). Ca regul─â, drepturile persoanei vizate ├«ntr-o atare situa╚Ťie prevaleaz─â nu numai asupra interesului economic al operatorului. Ci ╚Öi asupra interesului publicului de a g─âsi informa╚Ťia respectiv─â ├«n mod facil, cu ocazia unei c─âut─âri referitoare la numele acelei persoane.

Prin excep╚Ťie, balan╚Ťa ├«nclin─â ├«n favoarea libert─â╚Ťii de exprimare ╚Öi a dreptului publicului de a fi informat. In situa╚Ťia ├«n care ingerin╚Ťa adus─â dreptului la protec╚Ťia datelor cu caracter personal ╚Öi dreptului la via╚Ť─â privat─â este justificat─â . De faptul c─â informa╚Ťia respectiv─â contribuie la o dezbatere de interes general ori dac─â o asemenea prelucrare este necesar─â din motive speciale. Precum rolul jucat de persoana respectiv─â ├«n via╚Ťa public─â.

Hot─âr├órea pronun╚Ťat─â de CJUE ├«n data de 24 septembrie 2019 ├«n cauza C-136/17

Prezint─â o relevan╚Ť─â particular─â din perspectiva dreptului de ╚Ötergere a datelor, exercitat ├«n contextul prelucr─ârii categoriilor speciale de date cu caracter personal . Prin intermediul activit─â╚Ťii desf─â╚Öurate de motoarele de c─âutare.

At├ót sub imperiul Directivei 95/46, c├ót ╚Öi sub imperiul Regulamentului general privind protec╚Ťia datelor, prelucrarea categoriilor speciale de date este, de principiu, interzis─â.┬á Astfel, statele membre interzic prelucrarea datelor cu caracter personal . Care dezv─âluie originea rasial─â sau etnic─â, opiniile politice, convingerile religioase sau filozofice. Apartenen╚Ťa sindical─â, precum ╚Öi prelucrarea datelor privind s─ân─âtatea sau via╚Ťa sexual─â. Regulamentul general privind protec╚Ťia datelor a extins categoriile speciale de date, incluz├ónd ├«n mod expres ╚Öi datele genetice. Datele biometrice pentru identificarea unic─â a unei persoane (amprenta, scanarea retinei ╚Ö.a.) ╚Öi, respectiv, datele privind orientarea sexual─â a unei persoane fizice.

Cu┬átoate┬áacestea,┬áprintre┬áaltele,┬áinterdic╚Ťia┬ánu┬áeste┬áaplicabil─â┬ádac─â:

ÔÇó ┬á┬á┬ápersoana fizic─â ╚Öi-a dat consim╚Ť─âm├óntul explicit pentru prelucrarea acestor date cu caracter personal, pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopul ├«ndeplinirii obliga╚Ťiilor ╚Öi al exercit─ârii unor drepturi specifice ale operatorului . Sau ale persoanei vizate ├«n domeniul ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi al securit─â╚Ťii sociale ╚Öi protec╚Ťiei sociale;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea se refer─â la date f─âcute publice ├«n mod manifest chiar de c─âtre persoanele vizate;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â pentru constatarea, exercitarea sau ap─ârarea unui drept ├«n instan╚Ť─â;
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â din motive de interes public major ori de interes public ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice.

Cu respectarea principiului propor╚Ťionalit─â╚Ťii;

ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopuri legate de medicina preventiv─â sau a muncii, de evaluarea capacit─â╚Ťii de munc─â a angajatului. De stabilirea unui diagnostic medical, de furnizarea de asisten╚Ť─â medical─â ╚Ö.a…┬á (caz ├«n care prelucrarea trebuie s─â fie efectuat─â de un profesionist supus obliga╚Ťiei p─âstr─ârii secretului profesional);
ÔÇó ┬á┬á┬áprelucrarea este necesar─â ├«n scopuri de arhivare ├«n interes public, ├«n scopuri de cercetare istoric─â ori ├«n scopuri statistice. Cu respectarea principiului propor╚Ťionalit─â╚Ťii ╚Öi alte cazuri expres prev─âzute.
Prin hot─âr├órea pronun╚Ťat─â.┬á CJUE a statuat ├«n mod expres faptul c─â interdic╚Ťia sau restric╚Ťiile referitoare la prelucrarea categoriilor speciale de date cu caracter personal . Se aplic─â ╚Öi operatorului unui motor de c─âutare ├«n cadrul responsabilit─â╚Ťilor. Al competen╚Ťelor ╚Öi al posibilit─â╚Ťilor sale, sub rezerva anumitor excep╚Ťii ╚Öi derog─âri.

Operatorul motorului de căutare poate refuza să admită o cerere de dezindexare a link-urilor afișate în lista rezultatelor.

In ipotezele de excep╚Ťie enumerate mai sus (cu titlu exemplificativ) . In care nu este aplicabil─â interdic╚Ťia de a prelucra categoriile speciale de date (╚Ťin├ónd seama de acele situa╚Ťii derogatorii compatibile cu natura activit─â╚Ťii motoarelor de c─âutare).

Astfel, operatorul unui motor de căutare este, în principiu, obligat, să admită cererile de dezindexare referitoare la link-uri care conduc spre pagini web . Pe care sunt publicate categorii speciale de date cu caracter personal.  (respectiv date privind sănătatea, date privind opiniile politice, confesiunea religioasă, orientarea sexuală ș.a.).

add your comment

PESTE PROASPAT - Bursa-peste.ro Cumpara si Vinde bursa-peste.ro   ­čöŹ PESTE PROASPAT -┬áBursa-peste.ro┬áCele mai mici preturi din Romania la peste proaspat si congelat si articole de pescuit.

Pește

Pe╚Ötele┬áeste un animal vertebrat, craniat, ce tr─âie╚Öte ├«n mediu acvatic. El respir─â┬áoxigen┬ádizolvat ├«n ap─â. Se cunosc aproximativ 29000 de specii de pe╚Öti. ╚śtiin╚Ťa ce se ocup─â cu studiul pe╚Ötilor se nume╚Öte┬áihtiologie. Pe╚Ötii sunt animalele cele mai pu╚Ťin dezvoltate dintre craniate. https://www.youtube.com/watch?v=5BSI3ddYYnU  
  • Ce,cum,unde,cat costa peste proaspat?
  • Ce,cum,unde,cat costa peste congelat?
  • Ce,cum,unde,cat costa articole de pescuit?
  • Unde gasesc o balta pentru pescuit?
  • Ce concursuri de pescuit sunt in 2020-2021?
  • Unde gasesc un magazin online pentru pescuit?
  Ce,cum,unde,cat costa peste proaspat? In magazinele bursa-peste.ro gasesti o gama variata de┬ápeste proaspat┬áÔťů Surpinde-ti familia cu cele mai bune preparate ... Somon eviscerat 1-2Kg,┬ápret┬áper kilogram. Ce,cum,unde,cat costa peste congelat? Cumpara preparate din┬ápeste congelat┬ádin magazinele bursa-peste.ro Ôťů Serveste o masa usoara si rapida cu ... Macrou afumat Blue Shark, greutate variabila,┬ápret/kg. Ce,cum,unde,cat costa articole de pescuit? Depinde de dvs. s─â decide╚Ťi aceast─â practic─â, noi, avem grij─â s─â v─â oferim produse la cel mai bun raport calitate-pre╚Ť! category visual.┬áPescuit┬ála crap. Unde gasesc o balta pentru pescuit? Unde pescuim, este poate cea mai intalnita intrebare adresata intre pescari. Este greu sa te decizi.┬áPescuitul┬ánu este o stiinta exacta. Mai degraba┬á.. Ce concursuri de pescuit sunt in 2020-2021? Concursuri de pescuit┬á: pentru unii mum─â pentru al╚Ťii cium─â... Ajuta sau nu ... Toate aceste categorii de oameni,┬ásunt┬á├«n mod egal pescari. Unde gasesc un magazin online pentru pescuit? Cel mai mare┬ámagazin┬áde┬ápescuit┬ádin tara, peste 700mp Ôťů Sute de Brand-uri ... Livrare Gratuita Ôťů Consultanti specializati Ôťů Vezi Ofertele si Locatie┬ámagazin. ...┬áGasesti┬ála noi sute de modele de lansete si mulinete de spinning, tot ce vrei pentru┬á

C─âut─âri referitoare la peste proaspat

Livrare peste proaspat la domiciliu bucuresti Livrare peste proaspat la domiciliu constanta Pret peste proaspat metro Transport peste proaspat Livrare peste proaspat la domiciliu cluj Livrare peste proaspat la domiciliu brasov Peste proaspat selgros Peste proaspat brasov

C─âut─âri referitoare la articole pescuit

Furnizori articole pescuit Fl articole pescuit Magazin pescuit feeder Articole pescuit olx Articole pescuit decathlon Magazin pescuit sector 6 Articole pescuit carrefour Magazin pescuit online energofish

C─âut─âri referitoare la magazin de pescuit

Furnizori articole┬ápescuit Magazin┬ápescuit┬áfeeder Magazin┬ápescuit┬ásector 6 Articole┬ápescuit┬áolx Magazin┬ápescuit┬áonline energofish Magazin┬ápescuit┬áconstanta Total fishing feeder Fl articole┬ápescuit BURSA-PESTE.RO Site Indica╚Ťii Salva╚Ťi   4,33 recenzii Google Magazin de pe╚Öte Localizat─â ├«n:┬áElectromagnetica Business Park Adres─â:┬áCalea Rahovei Nr.266-268, Bucure╚Öti 050912 Program:┬á Deschis non-stop Telefon:┬á0745 150 894  

Copyright ┬ę 2020 by Bursa-peste.ro. All rights reserved.