Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta
Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta

Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta

51 / 100

Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta

Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta
Peşte congelat versus peşte proaspăt in starea de alerta

 

Cu siguranţă, şi tu ţi-ai pus această întrebare de fiecare dată când ai mers la cumpărături! Mulţi dintre noi credem că peştele congelat nu este la fel de sănătos precum cel proaspăt, dar adevărul este că nu congelarea este cea care pune probleme, ci momentul când se face. Cu cât mai rapid este congelat peştele după capturare, cu atât este mai sănătos. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul peştelui proaspăt: trebuie consumat cât mai curând posibil după capturare!

Peştele este un aliment complet, care asigură organismului acizi graşi Omega 3, proteine de calitate şi multe substanţe nutritive esenţiale, care ţin sub control greutatea, nivelul colesterolului şi tensiunea arterială.

Peştele congelat este sănătos? 

Deşi, la prima vedere, ai putea spune că peştele proaspăt este o alegere mai bună pentru sănătatea ta, adevărul este că şi cel congelat este la fel de sănătos, atât timp cât este depozitat şi preparat corespunzător (deci nu în baie de ulei).

 

Însă, de cele mai multe ori, reglementările nu permit asfel de situaţii, iar peştele congelat este la fel de bogat în substanţe nutritive precum cel proaspăt şi nu îşi modifică textura odată ce a fost decongelat.

În plus, dacă optezi pentru peşte congelat, e bine să ştii că astfel contribui la protejarea mediului, deoarece este prevenită risipa, iar costurile pentru producţie şi transport sunt mult mai reduse.

Nu ţine peştele proaspăt în frigider mai mult de 1-2 zile

Este foarte important să consumi peştele cât mai repede după achiziţionare. Peştele proaspăt nu rezistă în frigider mai mult de 1-2 zile.

Textura peştelui congelat se poate modifica mai ales dacă produsul nu a fost transportat în condiţii de siguranţă, aşa că acordă atenţie ambalajului. Acesta nu trebuie să fie rupt sau deteriorat în vreun fel!

De asemenea, nu congela din nou peştele odată ce l-ai decongelat şi nu cumpăra peşte care este foarte aproape de termenul de expirare!

Dacă peştele are miros de amoniac, evită să îl cumperi, e semn că începe să se strice. Cea mai bună metodă de a decongela peştele este să îl pui într-un vas cu apă rece, la frigider, sau la cuptor, setând funcţia de „decongelare”.

Nu decongela niciodată peştele la temperatura camerei, cu atât mai mult în apă caldă!

Peştele congelat în condiţii improprii, precum şi cel proaspăt care nu este păstrat la temperaturi corespunzătoare, constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, poate duce la apariţia toxiinfecţiei alimentare.

De asemenea, peştele trebuie decongelat complet înainte de a fi gătit, astfel încât să nu existe riscul ca anumite porţiuni să rămână crude. Consumul de carne de peşte insuficient gătită te expune riscului de infecţii cu diverse bacterii, precum Shigella, Salmonella, stafilococ sau Clostridium.

Dacă ai un termometru de alimente, ar fi bine să îl foloseşti: temperatura peştelui perfect gătit trebuie să fie de minimum 60 de grade Celsius.

Peştele congelat, la fel de nutritiv precum cel proaspăt

Proteinele, grăsimile şi vitaminele din peşte nu sunt afectate în niciun fel de procesul de congelare. Dezavantajul este că, odată cu decongelarea, peştele pierde câteva vitamine şi minerale solubile în apă. Acest lucru poate fi prevenit dacă foloseşti apa respectivă la prepararea unei ciorbe de peşte, de exemplu.

Specialiştii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte săptămânal, fie că este prospăt sau congelat. Prepară-l la grătar, la aburi sau la cuptor, niciodată în ulei, deoarece aşa nu faci decât să adaugi multe calorii şi să-i reduci din conţinutul de substanţe nutritive.

Lasă un răspuns