Recomandari privind comercializarea si consumul de peste

Carnea de peste este importanta pentru sanatate, intrucat contine un lant lung de grasimi (omega-3), este bogata in substante nutritive, vitamina D si selenium si alte substante minerale reprezentate de Na, K, Ca, Cl, fosfati, sulfati, iod, are un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Includerea in alimentatie a pestelui ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange.

Carnea de peste este usor digerabila datorita structurii musculaturii organizata in segmente musculare scurte, separate de foite conjunctive, cu mentiunea ca pestii grasi sunt mai putin digestibili decat cei slabi.

Pentru ca acest important produs sa nu cauzeze discomfort alimentar sau toxiinfectii alimentare consumatorilor, se recomanda ca operatorii economici din domeniu si populatia sa cunoasca urmatoarele:

  • Comercializarea pestelui si a derivatelor este admisa numai in unitati specializate, sau sectii ale magazinelor alimentare inregistrate sanitar veterinar;
  • Sa se respecte cerintele cu privire la constructia si dotarea cu facilitati si echipamente a unitatilor de pastrare si comercializare a pestelui;
  • Sa fie asigurate conditiilor de manipulare si transport ale pestelui, a produselor din pescuit de la furnizori la unitatile de vanzare, cu mentinerea conditiilor de igiena si a lantului frigorific pe durata transportului;
  • Sa se asigure conditiile de igiena si de intretinere a spatiilor si a echipamentelor (rafturi, tavi, recipiente, vitrine frigorifice, etc.) in care pestele si produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate si expuse spre comecializare catre consumatorii finali;
  • Sa se respecte conditiilor de sanatate si igiena a personalului care manipuleaza alimentele.

Pestele se comercializeaza in stare vie, refrigerata, congelata, sarata, uscata, afumata, marinata, conservata, etc.

Pestele in stare vie – se pastreaza in spatii frigorifice sau in vase speciale cu apa. Temperatura optima a apei trebuie sa fie de plus 4‚ plus 6 grade Celsius (pe parcurs se raceste cu gheata pana la plus un grad Celsius). Pestele in stare vie, in conditiile expuse mai sus, se pastreaza nu mai mult de 24 de ore.

  • Suprafata pestelui trebuie sa fie curata, fara lovituri si semne de boala, solzii de culoarea naturala, caracteristica speciei date si sa fie lipiti strins de corpul pestelui.
  • Nu cumparati peste, daca are ochii tulburi sau urechile dezlipite de bronhii, daca are un miros specific neplacut, iar la apasare degetul intra cu usurinta in carne lasind urme care nu mai revin la normal.

Pestele refrigerat este acel peste la care temperatura corpului in profunzimea tesutului muscular variaza de la minus un grad Celsius la plus 5 grade Celsius.

  • Nu cumparati peste refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenta slab compacta, cu miros de fermentare in bronhii, cu prezenta stratului exterior mucilaginos (cleios).

Pestele congelat se considera acel peste procesat la care temperatura in profunzimea tesutului muscular este coborata de la minus 12 pina la minus 18 grade Celsius cu mentinerea calitatii gustative si a valorii nutritive a pestelui viu.

  • Se pastreaza la temperatura de minus 18 grade Celsius, pe un termen de la o luna la 12 luni.
  • Nu cumparati peste congelat cu prospetime indoielnica, cu miros de rinced, cu nuanta galbuie a pielii si a stratului de grasime, precum si cu gust amar.

Pestele in conserve si semiconserve este divers: conserve naturale, conserve din peste in suc propriu, conserve din peste cu adaos de ulei vegetal, conserve din peste in sos de tomate, sprote in ulei, semiconserve cu diferite adaosuri si multe altele.

  • Conservele din peste se ambaleaza in cutii metalice sau din sticla. Pe cutii trebuie sa fie imprimate urmatoarele informatii: 
    • denumirea si adresa producatorului;
    • denumirea tarii de origine;
    • data fabricarii (ziua, luna, anul)
    • termenul de valabilitate
    • cantitatea neta a produsului;
    • conditiile de pastrare;
  • Temperatura de pastrare a conservelor, optima este pana la plus 15 grade Celsius, dar sa nu fie mai mica de 0 grade Celsius, iar pentru semiconserve de la minus 6 pana la plus 6 grade Celsius.
  • Nu cumparati conserve fara etichete, in cutii ruginite, cutii deformate, bombate si cu ermeticitatea deteriorata.
  • Nu consumati conserve si semiconserve din peste inainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum si continutul (gustul), consistenta (uniformitatea si densitatea) acestora.

Sortimentele de peste sunt insotite obligatoriu de certificat de conformitate privind calitatea, originea acestuia si valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

Inspectorii sanitari veterinari, verifica permanent modul cum sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta lantului de distributie a acestui sortiment alimentar, in zona de depozitare, comercializare si de alimentatie publica, pentru protejarea sanatatii cetatenilor si stabilesc masuri in consecinta.

Lasă un răspuns