Unde gasesc peste proaspat in Romania?

Unde gasesc peste proaspat in Romania?

Puteti gasi pe bursa-peste.ro peste proaspat si congelat la preturi incredibile si chiar,magazin online de pescuit Dupa pandemia Covid-19 ar trebui sa ne preocupe mai mult sa mancam peste proaspat

🐟 La BURSA-PESTE.RO gasesti o gama variata de peste proaspat sau congelat 🐟 Vinde si cumpara orice cantitate de peste proaspat sau congelat! Cele mai mici preturi din Romania la produse pescaresti
🐟 La BURSA-PESTE.RO gasesti o gama variata de peste proaspat sau congelat
🐟 Vinde si cumpara orice cantitate de peste proaspat sau congelat! Cele mai mici preturi din Romania la produse pescaresti

 

Cum recunosti pestele proaspat?
Verifica mucusul si mirosul pestelui. Cel proaspat, este acoperit de un mucus transparent si curat, fara miros. La pestele mai vechi, mucusul este abundent, inchis la culoare si are un miros respingator.
Priveste cu atenție solzii, sa fie luciosi, curați si bine lipiți de piele.
Pestele alterat are ochii tulburi si infundați in orbite. Pestele proaspat are ochii limpezi, curați si bombați.

 

peste proaspat?

In magazinele bursa-peste.ro gasesti o gama variata de peste proaspat ✅ Surpinde-ti familia cu cele mai bune preparate din carne de peste proaspat!

Livrare peste proaspat la domiciliu bucuresti?

PESTE PROASPAT IN FIECARE ZI. Te asteptam cu o varietate mare de peste si fructe de mare, pe care-l poti cumpara sau pe care ti-l putem gati pe loc.

Livrare peste proaspat la domiciliu constanta?

Un pescar din Constanta livreaza mancaruri din peste proaspat la domiciliu! Cele mai gustoase preparate din peste pot fi livrate chiar …

Livrare peste proaspat la domiciliu cluj?

Poți comanda păstrăv viu 24 lei/kg, păstrăv eviscerat 30 lei/kg, icre de păstrăv … îți face o bucurie și îți livrează pește proaspăt la domiciliu în fiecare vineri!

Transport peste proaspat?

(1) La controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit proaspete se au în … și containerele de expunere pentru desfacere și cisternele de transport, cât mai … Produsele din pescuit congelate, cele cu greutate de peste 3 kg se conservă …

Peste proaspat cluj?

Va așteptam la magazinul din Floresti care, săptămânal, este aprovizionat cu peste proaspat sălbatic. Pentru aceasta săptămâna avem următoarele sortimente: …

Livrare peste proaspat la domiciliu brasov?

Poți comanda păstrăv viu 24 lei/kg, păstrăv eviscerat 30 lei/kg, icre de păstrăv … îți face o bucurie și îți livrează pește proaspăt la domiciliu în fiecare vineri!

Peste proaspat brasov?

Cafea Single Origin proaspat prajita. Produse piata – alimentatie » Alte produse alimentare. 80 lei. Brasov Ieri 20:39. Salveaza ca favorit …

 

Peste proaspat selgros?

 

… găsesc la Selgros un sortiment bogat de pește viu și proaspăt: crap, păstrăv, … și pește proaspăt tranșat, icre vrac, specialități din pește și fructe de mare.

 

 

Peștele este un animal vertebrat, craniat, ce trăiește în mediu acvatic. El respiră oxigen dizolvat în apă. Se cunosc aproximativ 29000 de specii de pești. Știința ce se ocupă cu studiul peștilor se numește ihtiologie. Peștii sunt animalele cele mai puțin dezvoltate dintre craniate.

Morfologie externă[modificare | modificare sursă]

Corpul este fusiform, are forma hidrodinamică, dar poate fi turtit dorsoventral. Este alcătuit din 3 părți: cap, trunchi și coadă. Peștii au 2 tipuri de înotătoare: Perechi (pectorală și abdominală) și neperechi (dorsală, codală și anală). Cele perechi au o structură stabilă, fiind formate din piesele osoase ale centurii scapulare și pelviene. Ele ajută peștii să se scufunde în apă, să facă rotații, să mențină corpul într-o poziție normală. Cele neperechi sunt pliuri ale pielii, susținuți de raze osoase externe. Înotătoarea codală participă la propulsarea înainte a peștelui, înotătoarele anale și dorsale participă la menținerea echilibrului în timpul înotului. Pielea este acoperită cu un mucus secretat de celulele glandulare tegumentare. Corpul este acoperit cu solzi protectori sau plăci osoase de origine dermică. Colorația este determinată de cromatofori, celule care se află sub piele și conțin granule de pigmentare.

Morfologie internă[modificare | modificare sursă]

Organe de simț[modificare | modificare sursă]

Văzul[modificare | modificare sursă]

Ochiul are o structură și origine complexă de forma unui glob, însoțit de organe anexe. Celulele fotosensibile se găsesc în retină și recepționează lumina. Ochii nu au pleoape și au o membrană nictitantă. Ochiul peștilor osoși este hipermetrop (nu vede aproape) și se poate acomoda numai pentru o vedere în depărtare. Distanța minimă la care poate vedea este de 5m.

Mirosul[modificare | modificare sursă]

Organul olfactiv nu este dezvoltat, fiind reprezentat de 2 nări și 2 săculeți dinăuntrul capului, ce conțin câteva celule olfactive.

Auzul[modificare | modificare sursă]

Organul auditiv este reprezentat numai prin urechea internă (labirintul membranos) formată din utriculă, cu trei canale semicirculare și saculă, cu o formațiune numită lagenă.

Gustul[modificare | modificare sursă]

În piele se află celulele gustative și tactile ale peștilor.

Tactilitatea[modificare | modificare sursă]

Receptorii tegumentari se prezintă în special prin linia laterală. Excitațiile tactile sunt percepute și de mugurii senzitivi, comuni pentru excitațiile gustative. Ei sunt răspândiți în cavitatea bucală, pe buze, pe mustăți, pe cap și toată suprafața corpului.

Scheletul[modificare | modificare sursă]

Oasele craniului peștilor teleosteeni

Peștii dispun de schelet intern format din scheletul capului, trunchiului și înotătoarelor. Scheletul capului cuprinde cutia craniană, oasele feței, oasele gurii, operculele. Scheletul trunchiului este format din coloana vertebrală care cuprinde un număr diferit de vertebre. De apofizele acestora sunt prinse coastele. Coloana vertebrală este unită de un os cartilaginos direct cu cutia craniană și coastele. Ea se împarte în 2 regiuni: toracală și codală. Peștii nu au stern. Conformația membrelor este în strânsă legătura cu modul de locomoție, care este tipic acvatic. Înotătoarele neperechi (dorsală, codală și anală) au un schelet format din raze externe osoase ce susțin o membrană tegumentară. Înotătoarele perechi sunt formate din structuri osoase ale centurilor și structuri ale părților libere ale înotătoarelor. Prin intermediul centurilor scapulară și pelviană, înotătoarele perechi sunt prinse de scheletul corpului și musculatură.

Musculatura[modificare | modificare sursă]

Musculatura peștilor este reprezentată, în principal, de 2 bande de celule musculare, întinse de-a lungul fiecărei laturi a corpului. Acestea asigură flexiunea trunchiului. Alți mușchi sunt cei cranieni. Aproape toți peștii au vezica înotătoare (scrumbia nu are vezică), care este umplută cu o mulțime de gaze, în special oxigen. Ea ajută peștele să-și modifice densitatea corpului.

Sistemul nervos[modificare | modificare sursă]

Sistemul nervos central[modificare | modificare sursă]

Sistemul nervos tip tubular central la pești constă din encefal și măduva spinării.

Encefalul[modificare | modificare sursă]

Encefalul se caracterizează printr-un mezencefal mare, în care se localizează terminațiile neuronilor ce pornesc de la retină, și hipotalamus cu lobi inferiori, sacul vascular și un cerebel, de regulă foarte dezvoltat. Are 10 perechi de nervi cranieni, fiziologic fiind nervi senzitivi, motori și micști.

Măduva spinării[modificare | modificare sursă]

Nervii rahidieni au 2 rădăcini care se unesc în afara măduvei, formând un nerv mixt. Nervii rahidieni sunt în legătură cu sistemul nervos simpatic.

Sistemul circulator[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare deosebire a sistemului circulator la pești față de celelalte vertebrate este că sângele trece o singură dată prin inimă, de aceea circulația este simplă și închisă. Prin inimă curge sânge bogat în dioxid de carbon, care prin aorta ventrală ajunge în branhii, unde cedează dioxidul de carbon și se îmbogățește cu oxigen. Aorta dorsală asigură transportarea lui spre organe. Sunt animale poichiloterme (temperatura corpului variază în raport cu temperatura mediului).

În anul 2015 a fost descoperit pentru prima dată o specie de pește cu sânge cald – Lampris guttatus.[2]

Inima[modificare | modificare sursă]

Inima peștilor este bicamerală, fiind compusă dintr-un atriu și un ventricul.

Sistemul digestiv[modificare | modificare sursă]

Aparatul digestiv începe cu cavitatea bucală. Limba și glandele salivare lipsesc. Urmează faringele, esofagul, apoi stomacul. La peștii lipsiți de stomac, esofagul este scurt și continuă cu intestinul. La peștii răpitori stomacul este voluminos și se poate dilata ușor. Ficatul este bilobat sau trilobat și are vezică biliară. Pancreasul endocrin este reprezentat prin insulele Langherhans. La peștii cartilaginoși, apar dinții, din solzii placoidali. Aceștia sunt slab diferențiați, fixați de maxilare și permanent schimbați.

Sistemul reproducător[modificare | modificare sursă]

La pești, reproducerea are loc în mediul acvatic. Sunt animale unisexuate. Fecundația este în general externă, mai rar internă (la peștii cartilaginoși). Dezvoltarea oului în afara organismului parental se întâlnește la peștii ovipari. La speciile ovovivipare (rechini, crosopterigeni), dezvoltarea embrionară are loc în interiorul corpului (de exemplu, în gură). Speciile vivipare nasc pui care s-au dezvoltat în organismul matern, embrionul fiind adăpostit în ovar.

Organele sexuale la mascul sunt testiculele, unde se dezvoltă spermatozoizii scufundați în lichid lăptos (lapții), iar la femele – ovarele în care se dezvoltă ovulele (icrele).

Sistemul excretor[modificare | modificare sursă]

Aparatul excretor este reprezentat prin doi rinichi alungiți în apropierea coloanei vertebrale cu câte un ureter scurt, care se unesc într-un canal ce se deschide în cloacă. În stadiul embrionar rinichiul este de tip pronefros – este alcătuit din tuburi urinifere așezate perechi și care comunică cu cavitatea corpului printr-o pâlnie ciliată numită nefrostom; în apropierea ei se găsește glomerul vascularizat cu rol în transportul produselor de excreție; tuburile urinare se deschid în afara corpului prin canalul Woff, care se deschide în cloacă. La adult – mezonefros, nefrostomul este rudimentar și închis. Tuburile urinifere formează capsula lui Bowman, care acoperă glomerulul vascular. Tuburile urinifere primesc produsele toxice direct din sânge, iar glomerulul vascular devine intern (glomerulul lui Malpighi). Rolul ureterului îl are canalul Woff. Vezica urinară se formează prin dilatarea uterului. La excreție participă și branhiile și pielea.

Aparatul respirator[modificare | modificare sursă]

Aparatul respirator este reprezentat de aparatul branhial. În inspirație, apa pătrunde prin gură în cavitatea branhială și scaldă branhiile. În expirație, gura se închide și apa, fiind împinsă prin lamelele branhiilor, se elimină de sub opercule. La unii pești (crosopterigeni și dipnoi) sunt prezenți plămânii saciformi, cu o structură simplă și o vascularizare tipică.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Pesti

Pesti

supraordin Chondrostei[modificare | modificare sursă]

supraordin Teleostei[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere al mediului[modificare | modificare sursă]

După felul scheletului[modificare | modificare sursă]

După regimul alimentar[modificare | modificare sursă]

Carassius auratus

 • pești carnivori (răpitori), de exemplu știuca;
 • pești cu regim vegetal (fitofagi), de exemplu crapul chinezesc;
 • pești cu regim mixt: crapcaras.

Simbolistica[modificare | modificare sursă]

Peștele reprezintă simbolul creștinismului, semnul lui fiind folosit în epoca antică de către creștini pentru a se recunoaște între ei.

Pescuitul și creșterea peștilor[modificare | modificare sursă]

Potrivit Organizației de Hrană și Agricultură de la ONU, aproape 64 de milioane de tone de pește sunt produse anual în crescătorii, la mică distanță de cele 67 de milioane de tone de pește din pescuit.[3] Până în 2015, acvacultura va depăși pescuitul ca sursă principală.[3] În anul 2014, piața globală a acvaculturii era de 135 de miliarde de dolari iar până în 2019, aceasta va crește la 195 miliarde de dolari.[3]

Carnea de pește[4][modificare | modificare sursă]

Compoziția chimică și valoarea alimentară a cărnii de pește
Specia
Partea comestibilă
(%)
Compoziția chimică a părții comestibile,
(%)
Valoarea energetică
kcal/100 g
Apă Proteine Lipide Substanțe minerale
Păstrăv
50
77,6
19,1
2,1
1,21
104
Calcan
45
81,4
16,5
0,7
1,30
79,3
Crap
55
72,4
18,0
7,1
1,30
151
Șalău
50
78,4
19,2
0,73
1,22
94
Știucă
55
79,6
18,4
0,85
1,05
89
Hering
63
62,8
17,3
18,8
1,26
255

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/, accesat în  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Descoperire spectuloasă. Acest pește este unic în lume, 16 mai 2015, Florin Bădescu -Mediafax, Descoperă, accesat la 26 iunie 2015
 3. a b c „Luați-vă la revedere de la pește, nu mai durează mult”. Cum a ajuns cea mai comună hrană la marginea extincției, 4 iunie 2014, Sinziana Boaru, Adevărul, accesat la 9 iunie 2014
 4. ^ Peștele si produsele din pește

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Petru Bănărescu. Fauna Republicii Populare Române. Vol. XIII : Pisces – Osteichtyes (Pești ganoizi și osoși), București: Editura Academiei Republicii Populare România, 1964.
 • George D. Vasiliu. Peștii apelor noastre. București: Edit. Științifică, 1959.
 • Th. Bușniță, I. Alexandrescu. Atlasul peștilor din apele R.S. România. București, 1971.
 • Gr . Antipa. Fauna ichtiologică a României. București, 1909.
 • S. Cărăușu. Tratat de ihtiologie. București, 1952.
 • S. Stancioiu. Curs de ihtiologie sistematica. Galați, 1987.
 • L. Lustun, I. Rădulescu, V. Voican. Dicționar piscicol. Editura Ceres. București 1978.
 • I. Pojoga. Piscicultura. Ediția a 2-a .Editura Agro-Silvică, București 1959.
 • Dick Mills, Derek Lambert. Pești de acvariu. Editura TEORA, 2008, 256 p.
 • Beer Amy-Jane, Hall Derek. Enciclopedia ilustrată a lumii subacvatice. Peștii și creaturile marine. Editură Aquila, 2008, 256 p.

Comment on this FAQ